În perioada 22 februarie – 1 martie 2015, Fundația Special Olympics din România va primi vizita unui grup de specialiști islandezi care vin în țara noastră pentru a face un schimb de experință în ceea ce privește organizarea de activități sportive cu copii și tineri cu dizabilități intelectuale. Delegația este condusă de directorul național SpecialOlympics Islanda. Schimbul de experiență are loc în cadrul proiectului “Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
În zilele în care se vor afla în România, specialiștii islandezi vor participa la o masă rotundă la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport [UNEFS] din București unde vor întâlni cadre universitare care lucrează cu persoane cu dizabilități. Vor asista la antrenamente atât la UNEFS cât și la Universiatea Valahia din Târgoviște; vor fi alături de echipa Special Olympics la Concursul “Participă!”, ce va fi organizat pe 26 februarie la Colegiul Național Unirea din Brașov. Echipa islandeză va vizita, de asemenea, Asociația Copiii de Cristal și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Brașov.
Scopul proiectului “Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă” este de a crea și aplica un program de Inițiere Motrică Timpurie în cadrul unui grup pentru copii cu sindrom Down și a crește gradul de interacțiune socială și dobândire de abilități de viață independentă prin intermediul unui sistem de antrenamente și competiții sportive unificate pentru copii și tineri cu și fără sindrom Down.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:
– 150 de copii cu Sindrom Down având vârstele cuprinse între 2 si 8 ani;
– 175 de copii, adolescenți și tineri cu Sindrom Down cu vârstele cuprinse între 8 și 25 de ani;
– 175 de copii, adolescenți și tineri fără dizabilități cu vârstele cuprinse între 8 și 25 de ani.
Proiectul ”Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down- etapă esențială spre o viață independentă” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 234.856,16 Euro. Activitățile proiectului se implementează în 6 orașe: București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Târgoviște și în Valea Jiului, în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016. (https://sindromdown-sport.specialolympics.ro/)
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţiwww.eeagrants.org.