logoSpecial2
      DESPRE NOI

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Această organizație contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, oferindu-le şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi a evenimentelor competiționale, organizate pe tot parcursul anului. Astfel, sportivii noștri au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.
Jurământul Sportivilor Special Olympics
« Vreau să câștig. Dar daca nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea! »
Special Olympics România este un program național care implică:
• 27.000 de sportivi în toată țara;
• 2500 de antrenori și voluntari;
• 2 000 de elevi si profesori din scoli de masa
• 11 discipline sportive olimpice;
• 130 de școli speciale și ONG-uri partenere în toată țara;
• 100 de evenimente organizate anual;
• 8 evenimente de evaluări ale stării de sănătate, oferite gratuit, până în prezent.
Special Olympics România este:
• Una din puținele mișcări din tară care aduce împreună, pentru un eveniment comun, persoane cu dizabilitați, membrii familiilor acestora, voluntari, studenți și profesioniști din diferite domenii;
• locul în care sportivii cu dizabilități intelectuale se manifestă ca persoane active, într-un mediu educațional și social;
• momentul în care comunitatea conștientizează și admiră abilitățile de care dau dovadă persoanele cu dizabilități intelectuale.
Special Olympics și Paralympics sunt două organizații diferite, recunoscute de către Comitetul Olimpic Internațional. Principala diferență dintre acestea constă în tipul deficiențelor sportivilor participanți și nivelul performanțelor sportive ale acestora. Jocurile Mondiale Special Olympics de vară sau de iarnă, se desfășoară cu aceeași frecvență ca și Jocurile Olimpice și Paralympice, doar că la distanță de un an. Ultimele Jocuri Mondiale de Vară Special Olympics s-au desfășurat în anul 2011, la Atena în Grecia
Filozofia Special Olympics se întemeiează pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot și au dreptul să învețe și să beneficieze de avantajele participării la activități sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate și încurajate în acest sens. Special Olympics consideră că antrenamentul este un element esențial pentru dezvoltarea calităților sportive și că dezvoltarea unui mediu concurențial caracterizat prin condiții de egalitate pentru toți participanții este o metoda adecvată de testare a capacităților individuale și a evoluției lor sportive, dar și calea de a le oferi mijloace motivante pentru dezvoltarea personală.
Spiritul Special Olympics poate fi promovat de fiecare dintre noi. Participarea membrilor societății la evenimentele sportive organizate de Fundația Special Olympics din România, susținerea activității sportivilor, a familiilor acestora și a voluntarilor, toate acestea fac posibilă dezvoltarea acestei mișcării în România. Implicarea societății poate aduce în viața sportivilor noștri și a familiilor lor, schimbarea benefică de care aceștia au nevoie.
În mișcarea Special Olympics nu lăsăm lucrurile să se întâmple de la sine. Ne amintim de fiecare dată și îi convingem și pe ceilalți că:
• Suntem o mișcare internațională cu o experiență de peste 45 de ani, nu doar un eveniment singular!
Nu încurajăm participarea conjuncturală, ci oferim un mod de viață. Am construit o întreagă filozofie despre toleranță și acceptarea celuilalt, fapt ce va conduce la crearea unei lumi mai bune !
• Este vorba despre noi toți, nu doar despre ei !
Nu ne propunem doar să furnizăm servicii unui anumit grup de persoane, ci dorim să schimbăm societatea în care trăim și să demonstrăm că schimbarea este posibilă prin eforturile fiecăruia dintre noi. Special Olympics facilitează experiențe complexe care produc transformări structurale, nu numai asupra sportivilor, ci și asupra celor care se implică în activitățile noastre, cu inimile și mințile deschise.
• Ceea ce facem noi este important și urgent, nu doar agreabil și distractiv !
Urgența misiunii noastre se bazează pe faptul că persoanele vulnerabile depind de implicarea comunității și de schimbarea mentalului colectiv ! Valori precum toleranța, solidaritatea și prietenia vor înlătura întotdeauna tensiunile și prejudecățile deseori întâlnite în diferite medii sociale, insuficient informate. Schimbarea nu a fost nicicând mai importantă și noi putem fi agentul acestei schimbări !

Leave a Reply