Gimnastică artistică alături de partenerii islandezi din proiectul „Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă”
Competițiile de gimnastică artistică de la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015 au fost un bun prilej de a face cunoștință cu gimnaștii islandezi. Sportivii noștri Florin Dinu, Matei Petrică, Denisa Iliescu și Georgiana Deancu i-au întâlnit chiar în apropierea sălii de concurs pe Eidsson Birkir și pe Kristjansson Johann care au concurat la gimnastică artistică din partea Islandei într-o grupă valorică diferită. Cei patru tineri cu Sindrom Down care au reprezentat țara noastră la competiția de gimnastică artistică de la Los Angeles sunt antrenați de prof. univ. dr. Gabriel Popescu, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București și sunt beneficiari ai proiectului ”Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă”.
Palmares Gimnastică Artistică, lotul Romaniei:- trei medalii de aur – Iliescu Denisa din București;- o medalie de argint și una de bronz – Matei Petrică din București;- o medalie de argint și una de bronz – Cristina Giorgiana Deancu din București;- două medalii de bronz – Florin Dinu din București.
Ne-am bucurat să ne cunoștem după ce, în perioada 22 februarie – 1 martie 2015, Fundația Special Olympics din România a primit vizita unor specialiști islandezi care au venit în țara noastră pentru a face un schimb de experință în ceea ce privește organizarea de activități sportive cu copii și tineri cu dizabilități intelectuale. Delegația a fost condusă de directorul național Special Olympics Islanda, Anna Karólína Vilhjálmsdóttir. Specialiștii islandezi au participat la o masă rotundă la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport [UNEFS] din București , la antrenamente atât la UNEFS cât și la Universiatea Valahia din Târgoviște; au fost alături de echipa Special Olympics la Concursul “Participă!”, organizat pe 26 februarie la Colegiul Național Unirea din Brașov.Ne pregătim în această toamnă să fim oaspeți organizaței Special Olympics Islanda pentru a cunoște mai multe despre cum se desfășoară în sălile lor de sport activitățile cu persoanele cu dizabilități intelectuale.
Scopul proiectului “Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down – etapă esențială spre o viață independentă” este de a crea și aplica un program de Inițiere Motrică Timpurie în cadrul unui grup pentru copii cu sindrom Down și a crește gradul de interacțiune socială și dobândire de abilități de viață independentă prin intermediul unui sistem de antrenamente și competiții sportive unificate pentru copii și tineri cu și fără sindrom Down.Proiectul ”Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down- etapă esențială spre o viață independentă” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 234.856,16 Euro. Activitățile proiectului se implementează în 6 orașe: București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Târgoviște și în zona defavorizată Valea Jiului, în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016. (https://sindromdown-sport.specialolympics.ro/)
Prietenie româno-islandeză la ceremonia de Deschidere a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015 – 25 iulie